Get Adobe Flash player
Főmenü
Tanév rendje
Kép találomra
img_0504.jpg
Címlap Kapcsolatok Iskolánk kapcsolatai

postheadericon Kapcsolataink

 

Kapcsolataink

Természetesek azok a kapcsolatok, amelyek a működéshez nélkülözhetetlenek. Ide kell értenünk a fenntartóval, a szakmai irányítókkal /Oktatási Minisztérium, Nemzeti Szakképzési Intézet, Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont stb./, a munkánkat egyrészt szakmailag segítő, egyes esetekben ellenőrző szervekkel, intézményekkel /az ÁNTSZ-től az Országos Építéstudományi Egyesületig, a Gyermekjóléti szolgálattól a Nevelési Tanácsadóig, a Megyei Pedagógiai Intézetig - a felsorolás is szinte lehetetlen/, a kulturális intézményekkel /színházaktól filmszínházakig/, a tanulóinkat befogadó kollégiumokkal, az építőipari szakközépiskolák országos hálózatával, külföldi partneriskolákkal kialakított kapcsolatrendszert.

Egyértelmű, hogy ez a kapcsolathálózat állandóan bővül. Szakképző intézmények esetében, így a mi iskolánknál is természetes, hogy fennállása óta állandó kapcsolatban van a szakmailag illeszkedő építőiparral illetve építőipari vállalatokkal, majd a rendszerváltás után az azoknak a tevékenységét átvevő és továbbfejlesztő vállalkozásokkal. Évenként az intézményünkben folyó képzést szakképzési támogatással is segítő vállalkozók, cégek száma átlagosan közelíti a félszázat. Természetesen az az alapelvünk, hogy az építési vállalkozásokkal, cégekkel a folyamatos együttműködés messze ne csak a támogatók által nyújtott segítségadást jelentse, hanem a kapcsolat kölcsönös legyen, tanulóink a kapott támogatást, az anyagiakon túl beleértve a szakmai információkat is - a szakmai gyakorlat alatt céltudatos feladat-teljesítéssel igyekezzenek viszonozni a támogatást.

A számunkra mindenképpen megnyugtatóan sokrétű kapcsolatrendszerben kiemelkedő jelentőségűként kezeljük a szlovákiai ógyallai azonos profilú testvériskolánkkal tartósan fennálló kapcsolatunkat. Egymásnak minden fontosabb rendezvényén részt veszünk, közösen szervezünk diáknapot, megszervezték számunkra a felvidéki nevelőtestületi szakmai tanulmányutat, és minden szakmai kérdésben számíthatunk egymás segítségére.

Ismételten megértést kell kérnünk mindenkitől, akiket a kapcsolataink között nem tudtunk felsorolni, ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatunk nem lenne az iskola számára rendkívül fontos.

Végezetül, mint legújabb, mintegy másfél évre visszanyúló kapcsolatunkról, számot kell adni egy EU-s Leonardo-projekthez való pályázati kapcsolódásunkról. A projekt központja Berlin, célja az építőipari szakképzés európai rendszerének megújítása. A projekt kiépített rendszerben működik, a magyar kapcsolat iskolánk által képviselve az első lépcsőben beilleszkedő osztrák kapcsolat közreműködésével, egy Linzben működő építőipari szakképző intézményen keresztül realizálódik. Számunkra ez a projekt közvetlenül német (berlini), osztrák (linzi), továbbá európai nemzetközi kapcsolatokat eredményez csehországi, lengyelországi, litvániai, bulgáriai, romániai, észt és finn építőipari intézményekkel, amelyek a projekt ottani képviselői. Magyar kapcsolatainkat olyan módon erősíti, hogy közvetlen együttműködésre került sor a Miskolci Egyetemtől kezdve felsőoktatási intézményekkel és építőipari szakközépiskolákkal. Bár Szlovákia a projektbe egyelőre nem kapcsolódott be, az együttműködésbe az ógyallai testvériskolánkat is bevontuk.

Úgy ítéljük meg, ez a projekt európai kapcsolataink erősítéséhez és bővítéséhez jelen­tősen hozzájárulhat.

Módosítás: (2010. október 13. szerda, 11:39)